Egészséges vacsora receptek –Currys zöldségragu

Egészséges vacsora receptek—gyakran keres rá az ember ilyen címszó alatt könnyű, zöldséges ételekre. Akár vegetáriánus vagy, akár fogyasztassz húst, ez a currys zöldségragu el fogja nyerni a tetszésedet! Ha pedig az indiai konyhát is szereted, akkor garantáltan ízleni fog!

Egészséges vacsora receptek–currys zöldségragu

A szószos alap hozzávalói: 3 evőkanál olaj, 3 dkg gyömbérdarabka, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál currypor 1 db krumpli, 3 dl víz, só, bors, 5 nagy kanál tejföl

A szószba való zöldségek:10 dkg kesudió, 1 db padlizsán (600 gramm) 1 evőkanál olaj, 1 db krumpli, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 10 deka csicseriborsó-(amit előzőleg megfőztünk), kevés metélőhagyma a találáshoz, díszítéshez.

Egészséges vacsora receptek –Currys zöldségragu–Elkészítése

Főzzük puhára kevés sós vízben az előzőleg leáztatott csicseriborsót. A csicseriborsó 1-másfél óra alatt lesz puha. Ha konzerv csicseriborsót használunk akkor természetesen gyorsabban készülünk el a currys zöldségraguval.

Egy felforrósított serpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg a kesudiót, majd tegyük félre. Ezurán a felkockázott padlizsánt is pirítsuk meg, sózzuk kicsit, tegyünk egy kanál olívaolajat. Majd ezt is tegyük félre.

Ebbe a felforrósodott edénybe most reszeljük bele a gyömbért, a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott kis fej vöröshagymát. 1-2 kanál olíva mehet még bele. Szórjuk rá a curryport, majd öntsük fel 3 dl vízzel és főzzük puhára benne az apróra vágott burgonyát. Ha megfőtt törjük le villával, ez lesz a ragunk szószos alapja.

Ha kész a szószos alap, akkor adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, krumplit, cikkelyekre vágott hagymát. Ízesítsük sóval, borssal és tegyünk bele 5-6 kanál tejfölt, a felkockázott paradicsomot és a kesudiót. Ha már puha a sárgarépa, akkor keverjük bele a padlizsánt és a csicseriborsót is. Egy kevés vizet ( 1-2 dl ) tehetünk még bele. Innentől számítva kb. 5 perc és készen vagyunk. Kóstoljuk meg és ízesítsünk még rajta, ha szükséges.

Köretnek rizs illik hozzá, amit dobjunk fel egy maréknyi, apróra vágott aszalt szilva darabokkal.

Honnan származik a curry?

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

A fűszerkeverék összetétele erősen változó. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.

Az indiaiak egy-egy ételbe hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.

Forrás: Wikipedia

Published by

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük