Egészséges zöldséges ételek–zöldséges rakott tészta

Ha egészséges zöldséges ételek, amire rákivántál, akkor próbáld ki a zöldséges rakott tésztát zöld pestoval. Laktató, finom, mediterrán jellegű étel! Én ezt a fajta SPAR-os zöld pestot használtam hozzá.

A Zöldséges rakott tészta hozzávalói:

3 db cukkini, 1 db padlizsán, 100 gramm csiperkegomba 2-3 ev. kanál olíva olaj, 1 kis fej brokkoli, 1 csomag fodros nagykocka tészta (500gramm), 200 gramm reszelt mozzarella

A mártás hozzávalói:  

3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 750 ml tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 4 evőkanál zöld pesto, 1 csokor bazsalikom

A Zöldséges rakott tészta elkészítése

A cukkinit, a padlizsánt és a gombát felaprítjuk és olíva olajon megpirítjuk, megfonnyasztjuk egy serpenyőben.

A brokkolit rózsáira szedjük, és 2-3 perc alatt forró vízben megfőzzük.

A mártáshoz a vajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, fokozatosan felöntjük a tejjel, közben csomómentesre keverjük a besamelt. Szórunk bele sót, borsot, szerecsendiót, és ha besűrűsödött beletesszük a pesztót is.

A mártásból egy keveset elkenünk egy sütőtál alján, majd rétegezzük bele a tésztát, a zöldségeket, a sajtot és a besamelt, addig, amíg minden elfogy.

A tetejére kerüljön még egy réteg mártás és sajt is és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, amíg aranyszínűre sül a sajt. 

Jó étvágyat kivánunk hozzá! 🙂

Ha további egészséges zöldséges ételt receptet keresel, akkor próbáld ki a zöldséges tésztasalátát tonhallal!

ezt tudtad a padlizsánról?

Az egészséges zöldséges ételek, rakott tészták kiváló alapanyaga lehet a padlizsán.

A padlizsán Délkelet-Ázsiából származó növény. Magyarországon is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C-és A vitamint és igen gazdag ásványi sókban is. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben.

A legismertebbek:

  • muszaka (görög)
  • vinetesaláta (román és erdélyi magyar)
  • ajvar (szerb)

A padlizsánt akkor a legjobb felhasználni, amikor még egészen kemény, és fénylő sötétlila a színe. Ha már fénytelen és a magjai bebarnultak, akkor rágóssá válik és kesernyés lehet a húsa. Kiváló előétel, töltve, párolva, grillezve is kitűnő.

Forrás

Published by

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük